Sarajevo kroz historijuAustrougarski › At-mejdan
At-mejdan
At-mejdan
U najstarijem periodu Sarajeva ovo je bio trg roblja i mjesto izvršenja smrtnih kazni vješanjem, po čemu je u narodu prozvan Sijaset-mejdan (tur. siyaset – kazna).
Lokacija: Stari Grad
Naziv At-mejdan je iz kasnijeg perioda, po konjskoj pijaci i hipodromu. U 16. stoljeću tu je izgrađena džamija i mekteb, a u 17. medresa i biblioteka, ali su svi ti objekti porušeni u 19. stoljeću, kada je austrougarska uprava započela urbanizaciju Sarajeva.

U središnjem dijelu At-mejdana 1911. godine izgrađen je, po projektu arhitekte Josipa Pospišila, Muzički paviljon s kafanom. Trg je projektiran kao park sa zasadima zelenila, klupama i stazama za šetnju. Tu je praznicima svirala vojna „limena glazba". Paviljon je srušen prilikom njemačkog bombardiranja Sarajeva 1941. godine, te je danas ponovo obnovljen i predstavlja mali gradski park s kafanom, a nedavno je izvršena i restauracija starog mezarja i izgrađena manja džamija na mjestu one prijašnje iz osmanlijskog perioda.

Na ovom području je osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković izgradio i svoje upravno središte, dvor (saraj), po kome je grad dobio ime (Saraj-ovasi; tur. saraj – dvor, i ovasi – polje), 1454/1455. godine, a krajem osmanlijske uprave ovdje je od 1854. do 1856. godine izgrađena kasarna koja i danas služi kao namjenski objekt.
Drugi srodni objekti
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više