Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više

 
Muzeji i galerije
Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić
Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić
Adresa
Mula Mustafe Bašeskije 21
Adresa
+387 33 279 800
Fax
+387 33 279 763
Radno vrijeme

Posjeta uz pratnju vodiča od ponedjeljka do subote od subotom od 8 do 16 sati. Grupne posjete moguće i nedjeljom uz prethodnu najavu.

Lokacija: Stari Grad
Kategorija: Muzeji

Bošnjački institut, jedna od najznačajnijih institucija kulture na prostorima Bosne i Hercegovine, s fondom umjetničke i bibliotečke građe od neprocjenjive duhovne i materijalne vrijednosti, otvoren je 2001. godine. Bošnjački institut je utemeljio Adil-beg Zulfikarpašić, poznati bosanski politički disident socijalističke Jugoslavije, zapažena osoba kulturnog, javnog i političkog života. Posjeduje knjigoveznicu, biblioteku, arhiv dokumenata (originali i kopije dokumenata različitih razdoblja Bosne i Hercegovine i susjednih država), dokumentacijski centar o ratu 1992-1995. godine, grafički centar (fotografije, stare razglednice, grafički listovi, videokasete, reprodukcije, kalendari, plakati iz različitih perioda), kartografsku zbirku (historijske i geografske karte), zbirku umjetnina, knjižaru i antikvarnicu, te vlastitu izdavačku djelatnost. 

Bošnjački institut se nalazi pored Gazi Husrev-begovog hamama, nekadašnjeg javnog kupatila građenog od 1537. do 1539. godine. Hamam je imao žensko i muško odjeljenje, a u 19. stoljeću dograđeni su i bazeni za ritualno pranje Jevreja. Danas je dio kompleksa Bošnjačkog instituta.

Cijena pojedinačne ulaznice iznosi 2 KM za učenike, studente i penzionere, dok ulaznica za zaposlene košta 3 KM. Cijena vodiča za jednosatni obilazak iznosi 30 KM za učenike studente i penzionere, dok cijena vodiča za zaposlene iznosi 50 KM. Bošnjački institut je otvoren za posjete od ponedjeljka do subote od 8 do 16 sati. Grupne posjete nedjeljom su moguće uz najavu. 

Drugi srodni objekti