Evropski JerusalemKatolički vjerski objekti › Crkva sv. Josipa
Crkva sv. Josipa
Crkva sv. Josipa
Crkva sv. Josipa u sarajevskom naselju Marijin Dvor izgrađena je pred sami Drugi svjetski rat, 1940. godine. Građenje je započeo 1936. godine nadbiskup Šarić, koji je na tom prostoru osnovao i Župu sv. Josipa.
Lokacija: Centar
Crkva je izgrađena u neoromaničkom stilu, a projektirao ju je i izgradio arhitekt Karlo Paržik. On je koristeći neoromanski stil i bogato iskustvo napravio objekt koji se dimenzijama i ukupnom vizurom potpuno uklopio u okolinu. Skladnih proporcija, s tlocrtom u obliku latinskog križa, i trostrukim prozorima na završecima, ova crkva od bijelog hercegovačkog kamena bila je posljednje Paržikovo remek-djelo arhitekture.

U crkvi se nalaze i vitraži izvanredne umjetničke vrijednosti, među kojima se ističu oni sv. Petra i sv. Andrije, koji su teško oštećeni tokom opsade Sarajeva. Crkva sv. Josipa ima dvije lađe, dvije sakristije i dva oratorija, župni muzej u kripti, a bogato ukrašeni mramorni oltar poklon je tadašnjeg pape Pija XII.
Trg ispred crkve od 2008. godine nosi naziv Karla Paržika, projektanta crkve.
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više