Sarajevo kroz historijuAustrougarski › Gradska vijećnica
Gradska vijećnica
Gradska vijećnica
Izgrađena je po projektu Karla Paržika u pseudomaurskom stilu 1896. godine, a u krajnjoj izvedbi arhitekata Alexandra Witteka te Ćirila M. Ivekovića.
Lokacija: Stari Grad
Wittek radi proučavanja građevina rađenih u ovom stilu dva puta odlazi u Kairo. Uzor mu je džamija i medresa Hasana II. Kako je Wittek navodno upravo zbog ovoga projekta (nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj auli zgrade) umno obolio i izvršio samoubistvo, rad na projektu je nastavio Ćiril M. Iveković.

Ovaj najljepši austrougarski objekt u Sarajevu na samom početku opsade grada potpuno je spaljen, zajedno s blagom Nacionalne i univerzitetske biblioteke koja je u njemu bila smještena. Rekonstrukcija Vijećnice je završena 2014. godine.

Vijećnica je i danas jedan od glavnih simbola grada. Stoji na samom ”ulazu” ili ”izlazu” grada i daje svakoj panorami Sarajeva posebnu prepoznatljivost.

Drugi srodni objekti
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više