Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više

 
Muzeji i galerije
Muzej Gazi Husrev-bega
Muzej Gazi Husrev-bega
Adresa
Sarači 33
Adresa
+ 387 33 233 170
Fax
Radno vrijeme

Oktobar-april: od ponedjeljka do petka od 9 do 16 sati; subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati. April-oktobar: od ponedjeljka do petka od 9 do 21 sati; subotom i nedjeljom od 10 do 21 sati.

Lokacija: Stari Grad
Kategorija: Muzeji

Cijena ulaznice je 3 KM.

Cijena ulaznice u džamiju je 2 KM.

Paket ulaznica za Muzej Gazi Husrev-bega, Begovu džamiju i Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke je 6 KM.Za svaku posjetu jednom od navedenih objekata, posjetioci imaju na raspolaganju turističkog vodiča na lokalnom i engleskom jeziku.


Muzej Gazi Husrev-bega je smješten u objektu Kuršumlije medrese (visoke škole) sagrađene 1537. godine. Muzej predstavlja jedinstveno mjesto posvećeno Gazi Husrev-begu, jednom od najvećih graditelja Sarajeva i historijatu njegovog vakufa (zadužbine). Savremena postavka se sastoji od osam tematskih cjelina koje su raspoređene u nekadašnje učionice: prostorija posvećena Gazi Husrev-begu, Gazi Husrev-begovom vakufu, Gazi Husrev-begovoj medresi, raritetnim predmetima iz fonda vakufa, prostorija sa instrumentima za određivanje vremena (muvekkithana), prostorija sa starim fotografijama vakufa, kao i prostorija o stradanju objekata vakufa za vrijeme opsade Sarajeva 1992-1995. U jednoj od prostorija možete pogledati i dokumentarni film o Gazi Husrev-begu, nastanku njegovog vakufa i vakufskim objektima koji su izgrađeni u Sarajevu.
Drugi srodni objekti