Top 10 atrakcija › Muzej Sarajevskog atentata i Latinska ćuprija
Muzej Sarajevskog atentata i Latinska ćuprija
Muzej Sarajevskog atentata i Latinska ćuprija
Na uglu ulica Apelov kej i Franje Josipa (danas Obala Kulina bana i Zelenih beretki) 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip, sarajevski gimnazijalac i član tajne organizacije „Mlada Bosna“, koju je kontroliralo tajno udruženje „Crna ruka“ izvršio je...
Lokacija: Stari Grad
...atentat na austrougarskog prestolonasljednika nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Za ovaj atentat Austro-Ugarska monarhija je smatrala Srbiju neposredno odgovornom, te joj je 23. jula uputila ultimatum, a ubrzo i objavila rat. Nakon toga je počeo Prvi svjetski rat.

Austrougarska vlada je na Latinskoj ćupriji, prekoputa mjesta atentata, postavila monumentalan spomenik Franju Ferdinandu i Sofiji Hohenberg. Spomenik je uklonjen nakon stvaranja nove države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije je otvoren Muzej Sarajevskog atentata, ispred kojeg su utisnute stope atentatora Principa. Nakon završetka posljednjeg rata postavka muzeja je obnovljena, a muzej preimenovan u Muzej „Sarajevo 1878-1918".
Muzej predstavlja historijat austrougarske vladavine na ovom području, od dolaska austrougarskih trupa, nove uprave, preko promjene u kulturi stanovanja i življenja, do novih zanata, privrede, arhitekture, razvoja nauke i umjetnosti.

Latinsku ćurpiju je sagradio Ali Ajni-beg 1565. godine. Ime je dobio po susjednom kvartu Latinluk ili Frankluk, nazvanom tako po dubrovačkim trgovcima koji su tu imali svoju koloniju i drugom kršćanskom stanovništvu koje je nastanjivalo kvart.
Tako je zamijenjen stari drveni most i Sarajevo je dobilo svoju treću kamenu ćupriju. Prvobitno je imala 5 lukova, od kojih je jedan nestao u vrijeme Austro-Ugarske kada se pravilo korito Miljacke.

Specifičnost ove ćuprije nije samo u događajima kojima će njen kamen svjedočiti, nego i u tome što u svojim stupovima ima dva kruga koji služe da rasterete pritisak vode na most u vrijeme visokog vodostaja.
Drugi srodni objekti
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više