Sarajevo kroz historijuAustrougarski › Sarajevska pivara
Sarajevska pivara
Sarajevska pivara
Izgrađena 1882. godine kao privatno vlasništvo bečkog industrijalca Heinricha Lewyja, danas je poznata kao Sarajevska pivara. No to nije prva ovdašnja pivara.
Lokacija: Stari Grad
Prvu sarajevsku pivaru osnovao je 1864. godine bogati trgovac i industrijalac Josef Feldbauer u naselju Kovačići, da bi ga kasnije slijedili drugi pivari sa svojim pogonima.

Pivara ima i vlastiti restoran (Pivnica HS) u kojem nude ukusnu hranu i izvrsna piva. To je ujedno i jedina pivara koja proizvodi tamno pivo.

Danas u sklopu pivare postoji i jedinstven turistički objekat koji predstavlja svojevrsnu suvenirnicu-muzej. Svaki dan od 10 do 18 sati, posjetitelji mogu pogledati zanimljive eskponate kao što su  pivske boce iz perioda Austro-Ugarske monarhije, etikete Sarajevske pivare od Osmanlijskog carstva do danas i upoznati se sa razvojem pivarske industrije u Bosni i Hercegovini. Cijena ulaznice koja uključuje gratis pivo ili sok u Pivnici HS je 5 KM. Cijena ulaznice koja uključuje posjetu objektu i ručak u Pivnici HS za jednu osobu je 25 KM. Ulaz za djecu do 12 godina je slobodan.
Drugi srodni objekti
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više