Evropski JerusalemPravoslavni vjerski objekti › Stara pravoslavna crkva s muzejom
Stara pravoslavna crkva s muzejom
Stara pravoslavna crkva s muzejom
Stara pravoslavna crkva (Crkva svetih arhanđela Mihaila i Gavrila) s muzejom sagrađena je prije 1539. godine, i više puta je gorjela u požarima koji su pustošili staro Sarajevo.
Lokacija: Stari Grad
Današnji izgled dobila je početkom 18. stoljeća. U kompleksu crkve su konak i muzej iz 1890. s bogatom zbirkom ikona, slika, knjiga i rukopisa, kujundžijskih radova, bogato ukrašenih odijela za molitvu i drugih vrijednih eksponata. Stara pravoslavna crkva podignuta je u srcu Baščaršije, na prostoru poznatom kao Stara varoš, nadomak islamskih i vjerskih objekata drugih ovdašnjih religija.

Temelji crkve su u nešto nižem nivou od Baščaršije. Izgrađena je od tesanog kamena u originalnom stilu, koji se ne uklapa u srednjovjekovne srpsko-bizantijske objekte jer ima pravougaonu osnovu i elemente islamske arhitekture. U crkvu su stoljećima s raznih strana svijeta donošene vrijedne relikvije, ali i svetinje. Posebno je bio vrijedan dar patrijarha Arsenija IV Jovanovića, koji je crkvi poklonio mošti sv. Tekle, mučenice iz prvih stoljeća kršćanstva.

Legenda o nastanku Stare pravoslavne crkve kaže da je Gazi Husrev-beg, na molbu sarajevskih pravoslavaca da izgrade crkvu, pristao, uvjetujući da građevina bude jednostavna i da pokriva prostor omeđen volovskom kožom. Kršćani su se dosjetili, izrezali kožu na tanke dugačke remene i njima ogradili povelik prostor. Gazija prihvati njihovu domišljatost i dozvoli gradnju, pa tako nastade crkva.
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više