Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više

 
Privatne kolekcije
Suvenirnica - Muzej Pivare
Suvenirnica - Muzej Pivare
Adresa
Franjevačka 15, Sarajevo
Adresa
+ 387 33 491 138
Fax
Radno vrijeme

Svaki dan od 10 do 18 sati.

Lokacija: Stari Grad
Kategorija: Privatne kolekcije
Cijena ulaznice koja uključuje gratis pivo ili sok u Pivnici HS je 5 KM. Posjetitelji mogu ručati i u predivnoj atmosferi Pivnice HS. Cijena ulaznice koja uključuje posjetu objektu, te ručak u Pivnici HS za jednu osobu (prema jednom od četiri ponuđena menija) je 25 KM. Ulaz za djecu do 12 godina je slobodan.

U sklopu Sarajevske pivare d.d. koja je osnovana 24. maja 1864. godine i koju historičari smatraju najstarijim industrijskim postrojenjem u BiH, postoji i  jedinstven turistički objekat u Bosni i Hercegovini. Posjetitelji objekta koji predstavlja svojevrsnu suvenirnicu-muzej, imaju priliku da se upoznaju s razvojem pivarske industrije u Bosni i Hercegovini, te pogledaju zanimljive eskponate, kao što su  pivske boce iz  perioda Austro-Ugarske monarhije, etikete Sarajevske pivare od Osmanlijskog carstva do danas i drugo.  Postavka je podijeljena na različita razdoblja - Osmanlijsko carstvo i Austro-Ugarska monarhija, svjetski ratovi, socijalistički period i period nakon ratnog sukoba 1992-1995. godine.
Sarajevska pivara je jedina evropska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tokom Otomanskog carstva, kao i tokom vladavine Austro-Ugarske monarhije. Godine 1907. pivara je postala najveća u Austro-Ugarskom carstvu.
Čak ni u najtežem periodu, tokom ratnog sukoba od 1992. do 1995. godine, nije prekidala proizvodnju. Zgrada Sarajevske pivare jedna je od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, s arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog evropskog dizajna.

Drugi srodni objekti