Prirodno naslijeđeOlimpjiske planine › Trebević
Trebević
Trebević
Najbliža Sarajevu je planina Trebević, ukras grada na rijeci Miljacki. To je prije rata bilo omiljeno izletište Sarajlija do kojeg se žičarom stizalo za svega 12 minuta.
Lokacija: Okolina Sarajeva i planine
Ovdje su postojale bob i sankaška staza, na kojima su za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. održavana takmičenja u tim sportskim disciplinama.

Prvi planinski dom na Trebeviću izgrađen je 1896. godine. Poslije doma na mjestu zvanom Sofe, 1907. godine se na Dobrim vodama gradi planinarsko sklonište, 1932. dom na lokaciji Ravne, a nedavno je Kulturno društvo „Napredak" otvorilo novi multimedijalni planinarski dom s restoranom i smještajem za oko 60 osoba.

Trebević je izuzetno bogat crnogoričnom šumom, što ovu sarajevsku oazu mira i zelenila čini idealnom za planinarenje, naročito šumskom stazom izgrađenom za vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Pored prirodnih atrakcija, rekreativci mogu posjetiti i neki od domova, šumsku stazu koja se spušta od Lovačke kuće na Brusu, preko Dobrih voda, Alpinetuma, do vrha planine, vidjeti ostatke olimpijskih objekata poput olimpijske bob-staze ili stare žičare, koju će uskoro zamijeniti nova. Trebević se smatra i posljednjim staništem snježne voluharice, ali, na oduševljenje ljubitelja ptica, stanište je i drugih vrsta ptica. Trebević je proglašen zaštićenim prirodnim područjem. 
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više