Prirodno naslijeđe › Bijambarska pećina
Bijambarska pećina
Bijambarska pećina
Na oko 40 kilometara od Sarajeva, na putu prema Tuzli, nalazi se prelijep šumoviti predio u kojem se krije pravi biser prirode, Bijambarska pećina.
Lokacija: Okolina Sarajeva i planine
Kompleks ove pećine čini nekoliko zasebnih speleoloških objekata, od kojih su za posjetioce otvorena tri. U Srednjoj bijambarskoj pećini, koja se proteže na preko 400 metara, nalazi se turistička staza sa signalizacijom i rasvjetom. Ovo je najduža pećina i sastoji se od četiri dvorane i prelijepih pećinskih ukrasa. Četvrta, posljednja dvorana, poznata je i kao „muzička dvorana" zbog svoje akustičnosti. Pećina je bogata oblicima pećinskog nakita kao što su stalaktiti, stalagmiti, draperije, bigrene kade, stupovi. Nastanjena je kolonijom šišmiša i cvrčaka, a moguće je naći i druge oblike faune.

U pećini su također pronađeni arheološki nalazi iz ledenog (životinje) i paleolitskog perioda (pećinski ljudi). Stotinjak metara od Srednje pećine nalazi se Donja bijambarska pećina, koja zapravo predstavlja ponor potoka Brodić.

Guste četinarske šume, livade, dva vodotoka s jezerima i ponorima, pećine, stijenski masiv i veoma kvalitetan zrak pružaju izuzetne uvjete za izlete, lov, ribolov, planinarenje, alpinizam, speleologiju, skijanje, branje gljiva i ljekovitih trava... Lokalitet je proglašen zaštićenim prirodnim područjem. 
Drugi srodni objekti
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više