Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više

 
Početna Olimpijsko Sarajevo
Olimpijsko Sarajevo
 
 
 
 
Zahvaljujući XIV zimskim olimpijskim igrama, održanim u Sarajevu 1984. godine (ZOI '84), Sarajevo je postalo grad prepoznatljiv po sportu, sportskim i drugim radostima, i u to vrijeme centar svjetskog medijskog interesiranja. Na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator ZOI-ja u dotadašnjoj historiji Igara.
Olimpijski duh iz 1984. još uvijek živi u Sarajevu i njegovim stanovnicima, i grad je i dalje organizator brojnih svjetskih takmičenja, a u 2017. godini će ponovo ugostiti mlade takmičare na Evropskom omladinskom zimskom olimpijskom festivalu.

U Sarajevu i dalje živi sportski duh, a zbog naših slavnih sportskih talenata poput Mirze Delibašića, Ivice Osima, Edina Džeke, Asima Ferhatovića (Hase), te brojnih drugih, ime ovoga grada odzvanja širom svijeta.

Sportski centar Zetra
Lokacija: Centar
Muzej XIV zimskih olimpijskih igara Sarajevo 1984. u Zetri
Lokacija: Centar
Kulturno-sportski centar Skenderija
Lokacija: Centar
Stadion Koševo
Lokacija: CentarIpak, najznačajnija su olimpijska borilišta, planinske ljepotice Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević, o kojima možete više pročitati na ovom linku.


.