Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više

 
Početna Shopping turizam
Shopping turizam
 
 
 
 
Sarajevo je oduvijek bilo poznato kao mjesto u kojem se trgovalo. O značaju Sarajeva kao zanatskog i trgovačkog centra svjedoči činjenica da su ovdje u vrijeme osmanlijske vladavine izgrađena tri bezistana. Od ovih dalekih preteča savremenih robnih kuća dvije su sačuvane do danas. Rustem-pašin bezistan je postao muzej, a Gazi Husrev-begov još služi prvobitnoj namjeni – trgovini.

Tradicionalno izrađene suvenire možete pronaći u ulici Kazandžiluk. To je uličica iz koje se i danas, i nakon pet stoljeća, čuje zvuk čekića. Ručno izrađeno kalajisano posuđe ima svaka sarajevska kuća. Poznato je da se najbolja kafa i najbolja jela spremaju upravo u ovom posuđu. Kazandžije su nadaleko poznate po svom umijeću i kvalitetu proizvoda. Njihov originalni ručni rad je trajna uspomena na predivnu posjetu Sarajevu.

U centralnoj ulici, Saračima, koja vodi prema Baščaršijskom trgu, naići ćete na bezbroj malih radnji. U nekima se prodaje savremena roba, a u nekim se još uvijek nude na prodaju torbice i predmeti pravljeni od kože (po kojima je ulica i dobila ime „sarači" – kožari), kao i tradicionalne bosanske papuče ili folklorni odjevni predmeti. 

Sarajevo ima veoma specifičnu modnu scenu. Lokalni dizajneri svojim kreativnim idejama oživljavaju duh ovoga grada na materijalu. Izvrsne savremene i tradicionalne kreacije možete pronaći na nekoliko lokacija u gradu, kao što su MODIKO (www.modiko.ba, Gazi Husrev-begova 50, T: +387 62 116 310), BH Crafts (www.bhcrafts.org, Muhameda Hadžijahića 29, +387 33 551 535), Bosnian Kingdom (www.bosniankingdom.ba)...

Poznate svjetske brendove pronaći ćete u shopping centrima kao što su Alta (www.alta.ba), BBI (www.bbicentar.ba), Importanne (www.importanne.ba) i Sarajevo City Center (www.sarajevocitycenter.com).