Prirodno naslijeđe › Ilidža
Ilidža
Ilidža
Naselje Ilidža smješteno je u srcu najstarijeg nastanjenog područja sarajevske regije, sa ostacima neolitskih, ilirskih i rimskih naselja (Aqua S...) te termalnih kupatila, korištenih za vrijeme Rimskog, Osmanlijskog i Austro-Ugarskog carstva.
Lokacija: Ilidža i okolina aerodroma
Rimljani su po dolasku u ove krajeve ovdje osnovali naselje s banjom. Razvoj ovog lokaliteta s njegovom ljekovitom vodom i prirodnim ljepotama relativno je stagnirao sve do dolaska Osmanlija. Oni su mu i dali današnje ime Ilidža od riječi „iladž", što znači „lijek".

Upravo zbog ljekovitosti vode na Ilidži, koja spada u najznačajnija topla vrela srednje Evrope, Austro-Ugarska monarhija je urbanizirala cijeli kraj pretvorivši ga u ogromni lječilišni park podno planine Igman. U središtu ovog parka izgradili su hotele Austria, Bosna, Hungaria i Hercegovina, koji i danas postoje. Ilidža je tako postala jedno od najomiljenijih mondenskih mjesta austrougarske aristokracije – prestolonasljednika i njegove supruge, najvećih slikara Monarhije... U neposrednoj blizini Ilidže nalazi se spomenik prirode Vrelo Bosne, do kojeg se dolazi kroz tri i po kilometra dugu stoljetnu aleju platana i kestenova.

Velika aleja, zasađena do 1894. godine sa ukupno 726 stabala javorolisnog platana i desecima stabala divljeg kestena, idealna je za šetnju, vožnju biciklom i rolama, trčanje... To je prirodni park ispresijecan izvorima i potočićima, jezercima i otočićima. Vrelo Bosne je morfološki, hidrološki i botaničko-hortikulturni fenomen, jedno od najljepših mjesta Sarajeva i njegove okoline. Na području Vrela Bosne nalazi se i glavni izvor pitke vode grada Sarajeva – Bačevo. Ovo područje, koje se prostire na površini od 603 hektara, stanište je za najmanje 26 različitih biljnih zajednica i 20 životinjskih vrsta, od kojih su neke endemske. Mala Bosna, vodotok u koji se ulijeva šest izvora s područja Vrela Bosne, stanište je autohtone vrste potočne pastrmke.

Velika aleja je pješačka staza povezana s područjem Stojčevca, još jednim od sarajevskih prirodnih izletišta. Stojčevac čine šumski parkovi, predivni grmovi divljih ruža, malina i kupina. U blizini ovog prirodnog raja nalazi se i nekropola Vrutci s arheološkim nalazištem nekadašnje crkve sv. Stjepana Prvomučenika iz 10. stoljeća, kao i Rimski most iz osmanlijskog perioda. Prepoznatljiv simbol Ilidže i Vrela Bosne su i čuveni fijakeri, koji već više od 100 godina prevoze goste Velikom alejom od Ilidže do Vrela Bosne. I danas živi sjećanje na to da je prvi fijaker došao s prestolonasljednikom Franjom Ferdinandom 1895. godine.
Drugi srodni objekti
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više