Evropski JerusalemKatolički vjerski objekti › Katedrala Srca Isusova
Katedrala Srca Isusova
Katedrala Srca Isusova
Dolaskom Austro-Ugara u Sarajevo 1878. godine katolička zajednica je počela jačati i povećavati se mada su i u doba Osmanlija bili nastanjeni na desnoj obali Miljacke u mahali zvanoj Latinluk, sa svojom centralnom župnom crkvom.
Lokacija: Stari Grad
Porast broja katoličkih stanovnika je tadašnje Sarajlije zajedno sa Austro-Ugarima potaknuo na gradnju nove glavne župne crkve u Sarajevu. Za ovu namjenu vlasti su izabrale lokaciju koja ni na koji način neće ugrožavati druge vjerske objekte koji su zbog multireligijskog mozaika grada bili u neposrednoj blizini. Sarajevo je i tada po ovome bilo poznato, kao što je i danas.

Gradnja je povjerena arhitekti Josipu Vancašu, koji je katedralu napravio u stilu rane gotike, od tesanog kamena. Dva velika tornja na katedrali dosežu visinu od čak 43 metra. Katedrala je završena 1889. godine, a posvetio ju je biskup Josip Juraj Strossmayer.

Sarajevska katedrala je središnja katolička katedrala u BiH. U njenoj neposrednoj blizini nalaze se Katolički bogoslovni fakultet i sjemenište te zgrada Nadbiskupije, u kojoj je boravio i papa Ivan Pavao II tokom svojih posjeta Sarajevu 1996. i 2003. godine. Njegova statua sada krasi trg ispred katedrale, mjesto okupljanja i druženja. Mnogobrojne ljetne bašte i kafe-restorani čine ovaj trg i Strossmayerovu ulicu, koja vodi na trg i glavni ulaz katedrale, jednim od glavnih mjesta za izlazak Sarajlija i njegovih gostiju.

Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više