Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više

 
Muzeji i galerije
Svrzina kuća
Svrzina kuća
Adresa
Glođina 8
Adresa
+ 387 33 535 264
Fax
+ 387 33 475 749
Radno vrijeme

Oktobar – mart: od ponedjeljka do petka od 10 do 16 sati; subotom od 10 do 15 sati.
April – septembar: od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati; subotom od 10 do 15 sati.

Lokacija: Stari Grad
Kategorija: Muzeji

Cijena ulaznice je 3 KM

Prototip je arhitekture i porodičnog života bogate begovske kuće. Potječe iz 18. stoljeća i građena je u nekoliko etapa. Među sačuvanim kućama ove vrste ovo je jedan od najizrazitijih primjera bosanske kuće s razvijenom osnovom prema avlijama, ženskoj i muškoj. Tu su haremluk (ženski dio kuće) i selamluk (muški i gostinjski dio kuće), halvati (prostrane sobe u prizemlju i na spratu), čardaci (doksati, istureni gornji dijelovi kuće s lijepim pogledom na grad), magaze, kamerije (drveni balkoni prema dvorištu), ćoškovi (također istureni dijelovi kuće) i ljetna kuća s musandrama (rezbarijama ukrašeni drveni pregraci, neka vrsta ormara s prostorom za posteljinu, banjicu i zidanu peć s toplom vodom) i sećijama, sve ograđeno visokim vanjskim zidovima, koji zaštićuju intimni porodični život od sokaka.

Svrzina kuća je pripadala bogatoj trgovačkoj porodici Glođa, a ženidbenim vezama došla je u vlasništvo porodice Svrzo. Danas je depandans Muzeja Sarajeva, koji neizostavno treba posjetiti. Zbog toga se, uzgred, smatrajte veoma privilegiranim, jer u prošlosti u ovakve kuće, osim u njen muški i gostinjski dio, doslovce nije smjela kročiti noga nekoga ko nije njen stanar.


Drugi srodni objekti