Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više

 
Muzeji i galerije
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine
Adresa
Zmaja od Bosne 3
Adresa
Fax
Web adresa
Mail adresa
Radno vrijeme

Muzej je trenutno otvoren za posjete u sklopu akcije solidarnosti "Ja sam muzej" koja je pokrenuta kao podrška za ponovno otvaranje muzeja. Muzej je moguće posjetiti radnim danima od 10 do 18 sati.

Lokacija: Centar
Kategorija: Muzeji
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine i najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini zapadnog tipa. Gradnja muzeja završena je 1912. godine. Četiri paviljona povezana terasama okružuju prelijepo uređenu botaničku baštu. Ispred zgrade muzeja, kao i u unutrašnjem dvorištu, smještena je vrijedna zbirka stećaka, nadgrobnih srednjovjekovnih spomenika nulte vrijednosti.

Od samog početka rada Zemaljski muzej se razvijao kao kompleksna ustanova u okviru koje se njeguje više naučnih disciplina: historija, geografija, arheologija (prahistorijska, antička i srednjovjekovna), etnologija, historija umjetnosti i prirodne nauke (biologija, geologija i mineralogija), djelomično jezik, književnost, statistika i bibliografija, iz kojih su se vremenom iskristalizirala tri današnja odjeljenja: Odjeljenje za arheologiju, Odjeljenje za etnologiju i Odjeljenje za prirodne nauke.

Ipak, među najintrigantnijim eksponatima Zemaljskog muzeja je Sarajevska Hagada, ilustrirani hebrejski kodeks neprocjenjive vrijednosti pristigao u Sarajevo sa sefardskim Jevrejima početkom 16. stoljeća.
Drugi srodni objekti